Бившият президент на Китай Дзян Дзъмин е починал на 96-годишна възраст, съобщи

...
Бившият президент на Китай Дзян Дзъмин е починал на 96-годишна възраст, съобщи
Коментари Харесай

Почина президентът, трансформирал Китай

Бившият президент на Китай Дзян Дзъмин е умрял на 96-годишна възраст, заяви Китайската централна телевизия.

Дзян Дзъмин ръководи страната в епохата на промяна от края на 80-те години на предишния век и при започване на новото хилядолетие
-->
Той пое властта след репресиите на площад " Тянанмън " и поведе най-многолюдната страна в света към превръщането ѝ в действие на международната сцена.

" Дзян Дзъмин почина вследствие на левкемия и полиорганна недостатъчност в Шанхай в 12:13 ч. на 30 ноември 2022 година на 96-годишна възраст ”, заяви организация Синхуа, представена от Българска телеграфна агенция.

Когато Дзян замени Дън Сяопин като водач през 1989 година, Китай към момента беше в ранните стадии на икономическа рационализация.

По времето, когато той се отдръпна от лидерския пост през 2003 година, Китай е член на Световната комерсиална организация, Пекин е обезпечил провеждането на Олимпийските игри през 2008 година и страната е на път да придобие статут на суперсила.

Анализаторите настояват, че Дзян и неговата секта " Шанхайска клика "  продължават да оказват въздействие върху комунистическата политика дълго откакто той напуща висшия пост.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР